Calitatea și siguranța alimentară

Calitatea și siguranța alimentară
Siguranța alimentară în contextul Uniunii Europene

Într-o piață internațională în care se discută tot mai des despre asigurarea cantităților de alimente necesare anumitor piețe, calitatea hranei și standardele care asigură calitatea alimentelor reprezintă, de asemenea, o prioritate.

Conform Codex Alimentarius, elaborat în 1963 de către ONU pentru Agricultură și Alimentație (FAO) în colaborare cu OMS (WHO), siguranța alimentară reprezintă „garanția faptului că alimentele nu vor dăuna consumatorilor atunci când sunt pregătite și/sau consumate în conformitate cu specificațiile privind modul de utilizare”. Așadar, aceste norme alimentare, adoptate în cadrul Comisiei Codex Alimentarius, au ca scop protejarea sănătății consumatorilor și asigurarea unor practici oneste în comerțul cu alimente.

În contextul în care se discută tot mai des despre Organisme Modificate Genetic, alternative alimentare ecologice și aditivi alimentari, actele normative adoptate la nivel European au ca scop final accesul cetățenilor UE la alimente sigure și nutritive, provenite din plante și animale sănătoase. În același timp, la nivelul Uniunii se urmărește buna funcționare a industriei alimentare – cel mai mare angajator și cel mai mare sector de producție din Europa. Datorită normelor impuse, cumpărătorii din UE beneficiază de cele mai înalte standarde internaționale în materie de siguranță alimentară. În toate etapele lanțului alimentar se efectuează controale obligatorii pentru a se asigura respectarea acestor standarde: plantele, animalele și alimentele trebuie să fie sigure, de înaltă calitate și etichetate corespunzător.

În contextul pieței globale moderne, cooperativele, procesatorii, IMM-urile și filiale grupurilor agroalimentare din țara noastră sunt cu toții preocupați să asigure calitatea produselor comercializate, astfel încât să se poată menține pe piețele deja câștigate, dar și să poată accesa noi piețe. Pentru a-și atinge obiectivele, fiecare actor din piață trebuie să adopte o anumită strategie privind siguranța alimentară și calitatea produselor, prin intermediul serviciilor de instruire, consultanță, audit și certificare.

Provocările profesioniștilor din domeniul alimentar

Respectarea cerințelor complexe de reglementare ale industriei alimentare devine din ce în ce mai dificilă. Pentru cei implicați în această piață, provocările sunt numeroase și vin atât din partea autorităților, cât și din partea cumpărătorilor, care doresc să știe de unde provin produsele, cum au fost obținute și cum se asigură calitatea acestora. La aceasta se mai adaugă și faptul că lanțurile de distribuție a alimentelor sunt tot mai complexe. Astfel, pentru a răspunde tuturor așteptărilor legate de protejarea mediului, responsabilitatea socială, profitabilitate și păstrarea mărcii comerciale, orice profesionist din industria alimentară trebuie să demonstreze responsabilitate, bune practici, trasabilitatea completă a produselor și respectarea unor reglementări stricte.

Servicii de consultanță, instruire și audit de la experți

Din fericire, există la noi în țară profesioniști care oferă servicii de training în domeniul siguranței produselor alimentare, care vă pot ține la curent cu toate noutățile si modificările celor mai bune și mai complete standarde în domeniul sigurantei alimentului și logistică, standardele IFS.

Compania INAQ Consulting înființată în anul 2000 sprijină operatorii din domeniul alimentar (producători, operatori logistici și traderi) în vederea adoptării și implementării standardelor IFS în activitatea lor, contribuind astfel la crearea unui ecosistem de business bazat pe încredere și colaborare, având în centrul preocupărilor sale grija pentru siguranța consumatorului final.

Fie că este vorba de consultanță în domeniul Managementului siguranței produsului în industria alimentară – HACCP / FSSC 22000 / IFS Food, al Managementului securității și sănătății sau în domeniul Managementului calității (ISO 9001), echipa de traineri INAQ vă este alături.

În egală măsură, echipa de auditori INAQ Consulting le oferă celor interesați servicii de audit intern și de secundă parte, asigurând un nivelul înalt de calificare și experiență. INAQ vine în întâmpinarea profesioniștilor din industria alimentară cu Audituri interne în domeniul siguranței alimentelor, pentru magazinele din marile lanțuri de retail, Audituri de secundă parte la furnizorii de produse sub marca privată a companiilor de retail (produse alimentare, de uz casnic și de îngrijire personală) sau Audituri pentru evaluarea gradului de implementare IFS Global Markets (nivel de bază sau intermediar).

Vă oferim o gamă largă de audituri de siguranță alimentară pentru a ne asigura că afacerea dvs. respectă standardele și cerințele necesare. Echipa noastră de auditori calificați are experiență în toate sectoarele industriei alimentare, oferind servicii de calitate în conformitate cu legislația și cerințele actuale. Lucrăm îndeaproape cu afacerea dumneavoastră pentru a ne asigura că toate rapoartele de audit sunt ușor de înțeles și că pot fi puse în aplicare – recomandându-vă acțiunile corective necesare ce vă vor proteja personalul, clienții și reputația.

Pentru o mai bună înțelegere a Standardelor de management pentru siguranța alimentelor, INAQ Consulting propune cursuri de instruire în Managementul siguranței alimentelor (HACCP, FSSC 22000). De asemenea, cei interesați de Formarea de auditori interni pentru sistemul de management al siguranței alimentelor pot participa la cursul organizat în acest sens, care are la bază cerințele referențialului HACCP / FSSC 22000, ținând cont în același timp de prevederile ghidului de auditare ISO 19011.

INAQ Consulting organizează de asemenea cursuri pentru Formarea de auditori interni pentru standardele IFS, ținând cont în același timp de prevederile ghidului de auditare ISO 19011, dar și Cursuri din domeniul standardelor IFS (International Featured Standards) care își propun prezentarea generală a cerințelor standardelor IFS, atât din punct de vedere al documentației, cât și din punct de vedere practic (infrastructura, echipamentele și alte dotări necesare).

Apelați la specialiștii noștri în domeniul alimentar pentru a gestiona cu succes riscurile pentru siguranța alimentară și pentru a asigura sustenabilitatea afacerii dvs. Vă oferim exact serviciile de care aveți nevoie la un preț competitiv.

Distribuie

Facebook
LinkedIn

Ești gata să treci la
următorul stadiu de dezvoltare?

VREI SĂ EXPORȚI DAR NU ȘTII DE UNDE SĂ ÎNCEPI?

Află cum să te pregătești eficient în doar 3 pași cu ghidul nostru! 

Click aici pentru a-l descărca GRATUIT!