GLOBALG.A.P. sau Bunele practici în agricultură.
Este un set de reguli care, odată respectate, oferă asigurări mai ales clienților de tip rețea de retail, că recolta sau producția animală certificată GLOBALG.A.P. este sigură pentru consum.
Pe lângă aceste aspecte, respectarea regulilor mai aduce cu sine încrederea că fermierul ia măsuri pentru asigurarea unor condiții optime de lucru angajaților săi, pentru asigurarea unor condiții optime de creștere a septelului de animale, în cazul crescătorilor de animale dar și pentru prevenirea poluării. Cu alte cuvinte, respectarea regulilor GLOBALG.A.P. asigură faptul că produsul certificat este rezultatul unor practici sustenabile.
Regulile GLOBALG.A.P. sunt aplicabile mai multor tipuri de produse cuprinse în trei mari categorii: plante, acvacultură, creșterea animalelor.
Aceste trei mari categorii sunt în continuă dezvoltare iar proprietarii schemei de certificare le actualizează continuu.
Orice producator care intră sub incidența subdomeniilor cuprinse într-una sau mai multe din categoriile: plante, acvacultură, creșterea animalelor poate obține certificarea pentru produsele sale.
Orice producător visează să aibă un vad comercial de câteva mii de oameni, zilnic. Certificarea GLOBALG.A.P. poate permite acest lucru. Acces la mii de potențiali cumpărători, zilnic.
Certificarea GLOBALG.A.P. satisface exigențele rețelelor de retail și oferă producatorilor un argument solid atunci când aceștia își prezintă sau negociază oferta.
Odată acceptat produsul pe rafturile magazinelor de retail, accesul la vizitatorii locațiilor acestora este asigurat, astfel producătorul obține o expunere importantă a produselor sale.
Certificarea unui produs conform cerințelor GLOBALG.A.P. presupune ca producatorul să implementeze în practicile sale toate prevederile standardelor aplicabile produselor sale și să poată dovedi acest lucru prin documente sau alte tipuri de informații documentate scrise.
De cele mai multe ori este recomandat ca producatorul să beneficieze de serviciile unui consultant specializat pentru a se asigura că toate prevederile standardului GLOBALG.A.P. aplicabil sunt respectate.
Dupa implementarea regulilor, producătorul poate apela la un organism de certificare acreditat pentru a contracta serviciile de audit. O atenție sporită trebuie acordată perioadei când se programează auditul deoarece un audit de certificare se poate desfășura doar pe parcursul recoltării produsului supus certificării.
Vrei să exporți dar nu știi de unde să începi?
Află cum să te pregătești eficient în doar 3 pași cu ghidul nostru!