Ziua Mondială a Alimentației (WFD) a fost creată de statele membre ale FAO în noiembrie 1979, la cea de-a 20-a Conferință Generală a Organizației. Delegația Ungariei, sub conducerea fostului ministru al Agriculturii și Alimentației, Dr. Pál Romány, a avut un rol activ în această conferință. Dr. Romány a propus ideea de a sărbători Ziua Mondială a Alimentației la nivel global. Aceasta este celebrată anual, în peste 150 de țări. Scopul este de a crește conștientizarea despre problemele legate de sărăcie și foamete.
Tema WFD pentru anul 2014 a fost agricultura de familie: „Hrănirea lumii, grija pentru pământ“; în 2015 a fost „Protecția socială și agricultura: Ruperea ciclului sărăciei rurale”; în 2016, schimbările climatice: „Climatul se schimbă. Alimentele și agricultura trebuie să se schimbe deasemenea”, care este ecou al temei din 2008, și din 2002 și 1989 înainte de aceasta. …
În 2018 tema WFD este: „acțiunile noastre sunt viitorul nostru”. Mai multe detalii gasiți pe Wikipedia.
Actualmente, circa o treime din alimentele produse la nivel global pentru consumul uman in fiecare an (~1.3 miliarde tone) este irosită sau transformată în deșeuri.
În medie, deșeurile europene alimentare sunt de 173 kg / cap locuitor în fiecare an. Parlamentul dorește să reducă risipa de alimente în UE cu 50%. Citește mai multe pe website-ul de știri al Parlamentului European.
Parlamentul European lucrează pentru a păstra siguranța alimentelor tale și pentru a reduce cele 100 milioane de tone de deșeuri alimentare anuale în Europa. … vezi aici.
(Surse: Wikipedia, European Parliament News, European Parliament LinkedIn profile)