IFS: O viziune asupra evoluției și importanței sale în industria alimentară

IFS este prescurtarea pentru: „International Featured Standards” deținut de IFS Management GmbH. Ideea standardelor uniforme pentru industria alimentară a apărut în 2002. Această idee s-a bazat pe cerința comercianților cu amănuntul (retaileri) care se confruntau cu provocări similare. Comercianții cu amănuntul poartă responsabilitatea legală pentru mărcile comercializate. Trebuie să se asigure că produsele se conformează atât cerințelor legale cât și propriilor specificații.

Dar cum să fii sigur că produsele lor respectă cerințele legale și sunt produse așa cum ar trebui?

Înainte de 2003 toți comercianții cu amănuntul au auditat furnizorii cu forțe proprii sau prin intermediul organismelor de certificare pentru conformarea cu listele de verificări individuale. Aceasta a generat costuri ridicate și necesitat perioade de timp extinse pentru planificare și auditare. Cu toate acestea, chiar și pentru industria producătoare, numărul diferitelor audituri cu conținut parțial similar a reprezentat o povară mare. În 2003, Asociația Comercială Germană (HDE) și câțiva comercianți cu amănuntul au elaborat prima listă de verificare uniformă, cunoscută sub numele de Standardul IFS Food. Acest standard a fost revizuit în 2004 în colaborare cu Asociația Franceză de Comerț (FCD). Scopul acestor acțiuni a fost de a reduce sarcinile tuturor participanților.

Rețeaua IFS a cunoscut o creștere continuă în ultimii 15 ani. În același timp, Standardele sunt dezvoltate împreună cu Comitetul Tehnic Internațional (ITC) și grupuri de lucru. Aceste grupuri includ comercianți cu amănuntul, jucători industriali și organisme de certificare. Ele provin din diverse țări precum DACH (Germania, Austria, Elveția), Franța, Italia, Spania, SUA, China și Chile. IFS a devenit marca-umbrelă pentru opt standarde și programe acoperind partea post-agricolă a lanțului de aprovizionare. 

Încă de la început a fost furnizata o bază de date structurată pentru toți Utilizatorii IFS. De atunci, IFS a extins serviciile pentru furnizori prin mai multe instrumente digitale pentru a face lucrul cu acesta cât mai confortabil. Prin urmare suntem mândri să spunem că încă lucrăm la mai multe soluții pentru a oferi întotdeauna utilizatorilor cele mai bune instrumente și sprijin pentru a face lanțul de aprovizionare mai sigur.

Sursa: blogul IFS International Featured Standard

Distribuie

Facebook
LinkedIn

Ești gata să treci la
următorul stadiu de dezvoltare?

CONFERINȚA IFS 2024

Vrei să vinzi la EXPORT?
Află cum îți poți DUBLA șansele.
PARTICIPĂ la conferința IFS 2024 în România