Marta Hugas, cercetător șef al EFSA, a declarat că „focarele anterioare de coronavirus asociate, precum coronavirusul sindromului respirator acut sever (SARS-CoV) și coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV), arată că transmiterea prin consum alimentar nu a avut loc.
„În acest moment, nu există dovezi care să sugereze că coronavirusul este cumva diferit în acest sens”.

Sursa infecției inițiale, originară din Wuhan, China, se crede că provine de la animale.
BfR, organism de evaluare a riscurilor din Germania, a fost de acord cu concluziile, afirmând că nu există „în prezent cazuri care au arătat dovezi cu privire la faptul că oamenii sunt infectați cu noul tip de coronavirus printr-o altă metodă, cum ar fi prin consumul de alimente contaminate sau prin jucării importate.“
Deși atrag atenția că „transmiterea prin suprafețe care au fost recent contaminate cu viruși este, totuși, posibilă prin infecții cu frotiu”, ei specifică că aceasta este posibil să apară doar „într-un timp scurt după contaminare, din cauza stabilității relativ scăzute a coronavirusurilor în mediu ”.
În ciuda acestui fapt, autoritățile medicale belgiene au luat recent decizia de a nu servi fripturi și carne gătită sumar în restaurante și cafenele.
Spre exempu, un poster în cantina Berlaymont spunea că „de preferat, deocamdată, să nu vă oferim fripturi și carne în sânge în restaurantele și autoservirile noastre”.
Articolul original, de Natasha Foote (editat de Zoran Radosavljevic) | EURACTIV.com, poate fi accesat AICI.