CORONAVIRUS | EFSA nu a evidențiat nicio dovadă a transmiterii COVID-19 prin alimente

Luni, pe 9 martie, EFSA a emis o declarație pe site-ul lor. Ei au comunicat că este puțin probabil ca boala să fie răspândită prin alimente. Au adăugat că monitorizează îndeaproape situația, deoarece apar noi informații despre focarul virusului.

 

Marta Hugas, cercetător șef al EFSA, a declarat că „focarele anterioare de coronavirus asociate, precum coronavirusul sindromului respirator acut sever (SARS-CoV) și coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV), arată că transmiterea prin consum alimentar nu a avut loc.
„În acest moment, nu există dovezi care să sugereze că coronavirusul este cumva diferit în acest sens”.

Siguranta alimentara

Sursa infecției inițiale, originară din Wuhan, China, se crede că provine de la animale.

Cu toate acestea, cercetătorii încă învață despre modul în care se transmite COVID-19. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a confirmat că virusul se răspândește de la o persoană la alta. În special, acest lucru se întâmplă prin picături respiratorii împrăștiate prin strănut, tuse sau chiar simpla expirație.


BfR, organism de evaluare a riscurilor din Germania, a fost de acord cu concluziile, afirmând că nu există „în prezent cazuri care au arătat dovezi cu privire la faptul că oamenii sunt infectați cu noul tip de coronavirus printr-o altă metodă, cum ar fi prin consumul de alimente contaminate sau prin jucării importate.“

Deși atrag atenția că „transmiterea prin suprafețe care au fost recent contaminate cu viruși este, totuși, posibilă prin infecții cu frotiu”, ei specifică că aceasta este posibil să apară doar „într-un timp scurt după contaminare, din cauza stabilității relativ scăzute a coronavirusurilor în mediu ”.

În ciuda acestui fapt, autoritățile medicale belgiene au luat recent decizia de a nu servi fripturi și carne gătită sumar în restaurante și cafenele.
Spre exempu, un poster în cantina Berlaymont spunea că „de preferat, deocamdată, să nu vă oferim fripturi și carne în sânge în restaurantele și autoservirile noastre”.

Acest lucru este în conformitate cu precauțiile privind siguranța alimentelor din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). OMS a emis recomandări de prudențialitate, inclusiv sfaturi privind respectarea bunelor practici de igienă în timpul manipulării și pregătirii alimentelor. Acestea includ spălarea mâinilor, gătirea cărnii în profunzime și evitarea contaminării potențiale între alimente fierte și negătite.

Sediul EFSA este în Parma, o regiune afectată din nordul Italiei. Aceasta a fost supusă restricțiilor de urgență impuse de guvernul italian. Cu toate acestea, EFSA funcționează complet. Personalul lucrează de la distanță și se conectează cu experți și parteneri prin întâlniri video.

Articolul original, de Natasha Foote (editat de Zoran Radosavljevic) | EURACTIV.com, poate fi accesat AICI.

Distribuie

Facebook
LinkedIn

Ești gata să treci la
următorul stadiu de dezvoltare?

VREI SĂ EXPORȚI DAR NU ȘTII DE UNDE SĂ ÎNCEPI?

Află cum să te pregătești eficient în doar 3 pași cu ghidul nostru! 

Click aici pentru a-l descărca GRATUIT!